Pregled vanjske divljine – Vanzemaljska istraga

Za igru ​​o međuplanetarnom istraživanju, Vanjske se divljine često mogu osjećati nevjerojatno malo. Let s jednog planeta na drugi traje nekoliko sekundi, što olakšava ping pong oko jedinstvenog solarnog sustava u igri. Kratkoća putovanja kroz ovu ručno izrađenu zbirku područja za istraživanje u početku bi se mogla činiti neobičnom – pogotovo kad uvodne minute Vanjskih divljina toliko naglašavaju važnost vaše misije da dokumentirate nepoznato. Međutim, ne treba dugo da se vaša očekivanja od Vanjskih divljina potpuno preokrenu, ustupajući mjesto zadivljujućim misterijama za rješavanje i teškim pitanjima oko smrtnosti. Ova vas pitanja vode u nezaboravne avanture u kojima se svaki dio priče koji otkrijete osjeća jednako korisnim kao i prošli.

Igrate kao građanin rase četverookih izvanzemaljaca veselog izgleda i odabrani ste za sljedećeg od svojih rođaka koji će poći do zvijezda. Smješteni u ugodnim šumama malog planeta zvanog Drveno ognjište, vi i vaša braća razmišljate o istim pitanjima na koja ste vjerojatno već razmišljali. Odakle smo došli? Je li bilo i drugih prije nas? A ako jesu, gdje su sada? Ova vas pitanja tjeraju da istražite Sunčev sustav u kojem se nalazite, riskirajući svoj život u potrazi za odgovorima. Naoružani ničim više od svemirskog odijela, izvrsnog prevoditelja za jezik i alata za snimanje bilo čega, od signala nevolje do štetnih nevidljivih plinova, prepustit ćete se letu u svom grubo izgrađenom svemirskom brodu i krenuti u bilo kojem smjeru.

Uz sugestije da je i drugi život u ovom Sunčevom sustavu postojao prije vas, imate zadatak da pronađete dokaze koji podupiru tu tvrdnju. Dotrajalu arhitekturu iz zaboravljenog doba možete pronaći na većini planetarnih površina, a prevodivi strani tekstovi omogućuju vam da sastavite misterij gdje su te civilizacije danas. Vaše istraživanje ograničeno je nebeskom otkucavajućom vremenskom bombom: Sunce u središtu Sunčevog sustava implodira nakon 22 minute i vraća vas u isti sanjivi kamp na vašem rodnom planetu kako biste ponovo pokrenuli ovu petlju Dana Groundhog-a. Sa svakim novim trčanjem možete prikupiti više dijelova narativne slagalice Vanjskih divljina, polako sastavljajući ono što bi moglo uzrokovati brzo propadanje vaše susjedske zvijezde, prije nego što prihvatite svaku neizbježnu smrt.

Smrt nije štetna u tradicionalnom smislu za Vanjske divljine. Na neki način je prekrasno. Mračna melodija koja svira nekoliko trenutaka prije nego što svjetlost nestane iz Sunčevog sustava signalizira vašu smrt, ali ujedno je pokazatelj koliko ste možda otkrili u tom jednom životu. Zadovoljstvo je imati produktivnu seriju koja otključava više novih niti da biste nastavili u sljedećem pokušaju, gurajući vas na nove planete za istraživanje i narativne zagonetke za rješavanje. Drugi puta je jednako dirljivo prihvatiti trčanje bez ikakvih poteza i jednostavno zagrliti prekrasne krajolike oko sebe. Sjedenje na vrhu vrha i promatranje izumiranja sunca neobično je umirujuće nakon nenagodnih ekspedicija, omogućujući vam da razmislite o svojim pogrešnim odabirima i preustrojite se za sljedeće putovanje.

Istraživanje i znanje koje steknete s njim jedini je način za napredak kroz Vanjske divljine. Dok nailazite na tragove i otkrića, oni se bilježe u korisnom dnevniku na vašem brodu. Ovi su tragovi spojeni i kodirani u boji kako bi vas vodili duž različitih visećih niti priče. Otvorena struktura igre omogućuje vam rješavanje bilo kojeg dijela misterija kojim želite, bilo kojim redoslijedom, prije nego što se neizbježno počnu povezivati ​​kako bi se u fokus postavila veća slika. Te veze nisu jasne upute prema sljedećem dijelu slagalice, ali umjesto toga sugestivni su poticaji koji vam pomažu odrediti kada je sigurno prijeći s jednog otkrića na drugo. To pomaže da se svako od ovih otkrića osjeća zaraženo, istovremeno izbjegavajući potencijalno frustrirajuće prepreke vašem napretku.

Snažno pisanje dovodi vas u svijet vanjskih divljina, a otkrivanje i najmanjih djelića ove veće priče nagrađuje. Bezbroj neotkrivenih zapisa dijaloga šarmantan je, a uvijek održava svrhu, pružajući vam male komadiće informacija o kojima možete razmišljati čak i u naizgled bačenim razgovorima. Očuvana razmjena djece mogla bi opisati igru ​​koju su stvorili kako bi provodili vrijeme u mračnim i sumornim katakombama ispod površine planeta, koja sadrži koristan trag kako doći do skrivenog područja. Suprotno tome, također možete naletjeti na sumorne signale nevolje koji nikada nisu dosegli predviđene spasitelje ili složene planove za vanzemaljske namjere koji su vozili prošle civilizacije da donose alarmantno opasne odluke. U razgovorima postajete privrženi imenima koja se ponavljaju i ulažete se u njihove priče, čak i kad znate da mnoga od njih nemaju sretan kraj.

Bez izričitog vodiča koji će vas uputiti u smjeru vašeg sljedećeg sjajnog nalaza, svako novo otkriće osjeća se kao teško stečena nagrada. Polako ćete moći sastaviti događaje koji se događaju na drugim krajevima Sunčevog sustava, polako puštajući da vaše vlastite teorije naprave mjesta za jasnije razumijevanje događaja koji su se uistinu dogodili prije nego što iznesete još više pitanja. Ova petlja otkrića vodi vas ka istraživanju svakog centimetra svakog planeta koji možete, od kojih svaka ima svoje divne male zagonetke koje treba riješiti.

Vanjske divljine sadrže samo pregršt planeta i drugih nebeskih objekata koje možete istražiti pješice, ali niti jedno nije potpuno slično. Svaka od njih sadrži jedinstvene karakteristike koje predstavljaju različite izazove koje morate prevladati da biste ih jednostavno istražili. Blizanci pješčanog sata, na primjer, usko kruže oko sunca, ali ostaju opasno blizu jedni drugima, gravitacijskim povlačenjem jednog upijajući pješčanu površinu drugog i polako otkrivajući nova područja koja ćete s vremenom moći istražiti. Kometa koja brzo putuje, poznata kao Interloper, ima ledenu vanjštinu koja ispod svoje kore skriva labirint špilja, što se može istražiti tek kad putuje dovoljno blizu sunca da bi se otvori mogli otopiti. Mjesec u orbiti zasut erupcijama vulkana koji izbacuju hlapljive kuglice lave u svemir čini jednostavno površinsko istraživanje Brittle Hollowa izdajničkim. Morate otkriti način ispod Šuplje kore kako biste je sigurno prešli, otkrivajući prethodne civilizacije koje su se uhvatile u koštac s istim opasnostima naizgled prije više eona.

Otkrivanje načina sigurnog prelaska svakog planeta zanimljiva je zagonetka koju treba riješiti, pogotovo kada zahtijeva razumijevanje njihovog položaja u Sunčevom sustavu i u koje doba je najbolje riješiti ih. Slučajno naletjevši na ulaze u nova područja ili promatrajući tajanstveno ponašanje prilikom istraživanja planeta, svaki od tih prostora postaje detaljniji i prostraniji nego što sugeriraju njihove male fizičke veličine, a još je iznenađujuće kada mnogi od njih sadrže velike gradove skrivene ispod svojih kora čekajući da biti razdvojen. Mehanička i vizualna raznolikost svakog od ovih planeta čini istraživanje svakog novog primamljivim užitkom.

Tada je razočaravajuće da su pravila koja reguliraju jednostavno kretanje i let u svemir u vanjskim divljinama kontra-intuitivna ovom znatiželjnom bockanju i poticanju njegovog svijeta. Let u svemiru na vašem brodu i istraživanje planeta s vašim jetpackom strogo je vezano za fizička pravila. Morate se hrvati s različitim gravitacijskim veličinama i smjerovima dok se krećete koristeći potisnike koji pucaju u šest smjerova, dodajući ili oduzimajući vaše kretanje u svakom pridruženom smjeru.

Potrebno je vrijeme da naučite kada početi primjenjivati ​​obrnuti potisak na prilazu planetu ili kako osjetljivo mlaziti prema gore na površinu planeta, a da se slučajno ne probiju kroz atmosferu i u svemir, ali bez obzira na to koliko vježbate, ove radnje se nikad ne osjećaju potpuno prirodno. Male se pogreške kažnjavaju nepravodobnom, frustrirajućom smrću. Možete provesti minute čekajući pravo vrijeme za navigaciju do određenog područja, samo da biste ga potrošili zbog pogreške koju je donijela neintuitivna shema upravljanja Outer Wildsa. To je u suprotnosti s ostatkom igre.

Duboko zadivljujući narativ i obilne tajne vanjske divljine gurnu vas dalje u istraživanje njegovog bogatog raznolikog i zapanjujućeg Sunčevog sustava. Vremenska petlja u kojoj ste zarobljeni omogućuje vam izradu ekspedicija veličine zalogaja koje sve na kraju ispričaju vlastite priče, neovisno o tome napravite li monumentalno otkriće ili jednostavno naiđete na zaigranu interakciju. Ako imate alat za uredno dokumentiranje svojih otkrića, pomažete vam polako sastaviti priču ispunjenu šarmantnim tekstom i onu koja iznosi svoja otvorena pitanja koja dodaju emocionalnu snagu brojnim razmjenama kroz koje raščlanjujete tijekom putovanja. Dopuštajući vam da zacrtate vlastiti kurs i sastavite njegovu tajnu vlastitim tempom, Outer Wilds čini svaku od svojih ekspedicija nevjerojatno osobnom i apsolutno nezaobilaznom.